Pondělní procházka s architekty

25.06.2013 14:58

Na průzkumnou procházku po Řevnicích s architekty Pavlem Hniličkou a Danielou Šteflovou, kteří připravují nový územní plán, jsme z Řevnické desky vyrazili čtyři, zastupitelů  i se starostou se do terénu vydalo šest.

Prošli jsme z radnice kolem Modrého domečku před nádraží. Pan architekt říkal, že je to srdce města a mělo by tam kolem něj být hodně živo a taky obchody a služby. Prý by se tam i dobře bydlelo. Třeba na druhé straně kolejí, kde teď stojí panelárna, která se bude zavírat. Mohlo by se pak nádražním podchodem mezi domy projít až k Berounce.

Pršelo, jen lilo. A tak skoro hlavní téma byla voda a vodoteče. Člověk by neřekl, kolik je po Řevnicích struh, potůčků a různých korýtek, kterými za deště proudí voda, a dokonce v místech, kde by to člověk fakt nečekal.  "Za vodou" nás provedl Tomáš. Jeden vodní tok jen tak teče zahradami  a vytéká  na cestu, kde tvoří jezírka a pokračuje na fotbalové hřiště. Něco takového prý pan architekt ještě nikdy neviděl... Slíbil, že se pokusí v územním plánu připravit pro obec prostor, aby mohla s řevnickými vodami něco udělat. Jen by prý zrovna tohle místo potřeboval pořádně zaměřit, případně vyjít z nějaké hydrologické studie. Pan starosta kýval,  že to nějak zařídí.

Prošli jsme si ulice kolem školních budov, kde vznikají ráno dopravní zácpy. Byli se podívat v pískovně, Pod lesem i Na Stránce. Viděli jsme hromady odpadků u kontejnerů. Mluvili o pěší cestě kolem kostela... Nakonec jsme skončili u Rysů na pivu.

Pan Hnilička si řevnický výlet pověsil do aktualit (https://www.hnilicka.cz/). Na září chystá dílnu, v níž bude prostor pro všechny Řevničáky, jejich nápady, potřeby, sny i touhy.  Některé z nich by architekti rádi vtělili do územního plánu.

MR