Prezentace výsledků Dílny nápadů

14.09.2013 11:59

Minulý týden členové Desky využili třídenní Dílny nápadů k územnímu plánu a setkávali se s architekty, kteří  jeho návrh připravují. Výsledek Dílny byl veřejně prezentován v pátek 13.9.2013 navečer.

Milým překvapením pro nás byla velká účast občanů. Sál Zámečku byl obsazen do posledního místa a někteří dokonce museli stát okolo zdí. Zarazila nás ale malá účast zastupitelů a městských úředníků.

Prezentace pana architekta Hniličky byla srozumitelná pro každého a atmosféra příjemná. Během Dílny se podařilo od občanů sebrat několik desítek příspěvků a námětů, které byly zahrnuty do podkladů a zajisté ovlivní připravovaný návrh ÚP.

Názory přispívajících občanů se v mnoha bodech shodovaly s připomínkami a náměty, které jsme předali architektům za Desku. Jsme rádi, že prakticky vše, s čím jsme ateliér pana architekta  Hniličky oslovili, bylo nakonec zakomponováno do prezentace.

Poukazovalo se na špatný stav komunikací, přednádraží, zeleně a protipovodňových opatření. Hledala se nová propojení městem určená pro cyklisty a pěší. Dobrou zprávou pro nás byla připravenost ateliéru řešit dopravní strategii Řevnic s odborníkem. Probíraly se rekreační příležitosti části Za vodou. Diskutoval se rozvoj města v okolí nádraží i náš nápad, možnost přeměny panelárny v obytnou zónu. 

S novým územním plánem se otevírá možnost přehodnotit některá území z hlediska veřejného zájmu, povodní atd. Velké změny se ale očekávat nedají, především kvůli riziku žalob majitelů pozemků o náhrady. Ale také proto, že zastupitelé v minulosti opakovaně deklarovali kontinuitu se stávajícím ÚP.

Návrh se nyní bude vytvářet a bude jej možné průběžně připomínkovat (zůstane i funkční email dílny nápadů). Celý proces pak bude trvat zhruba dva roky. Výsledný ÚP tak bude velmi pravděpodobně schvalovat až nové zastupitelstvo.

Celá prezentace by měla být veřejně přístupná do dvou týdnů na městském webu nebo odkazem na webu SÚ Černošice.

 

TK OS