Vydáme knížku?

20.07.2013 15:08

Začali jsme pracovat na knížce, která by připomněla "zlatý věk" Řevnic , jejich podobu i všední či sváteční život na přelomu 19. a 20. století a za první republiky. Měla by být hotová do roka a do dne.

Impulsem byla schůzka s panem Dr. Jindřichem Königem, na níž nás seznámil s možností vydat historické pohlednice z jeho sbírky.  Nechal nás do svých alb nahlédnout a při tom, v dlouhém podvečerním rozhovoru, pak začala vznikat konkrétní představa o knížce. Požádali jsme pana doktora, aby se stal jejím autorem. Přivítáme ale i spolupráci všech, kteří se zajímají o historii Řevnic, sběratelů či vlastníků fotografií nebo pohlednic. Zajímají nás vzpomínky pamětníků i nejrůznější dokumenty z té doby.

Za řevnické nakladatelství Arbor Vitae nám patronát přislíbil pan Martin Souček. Jeho publikace o umění a architektuře opakovaně získávají ocenění "nejkrásnější kniha roku". Doufáme, že se pod jeho vedením podaří vytvořit nejen hezkou a zajímavou knížku, ale také zdroj inspirace pro ty, kteří touží , aby se naše poněkud zanedbané Řevnice zas vrátily na výsluní . V době někdejšího velkorysého rozvoje Řevnic, přátelského k obyvatelům  i letním hostům, totiž lze najít bezpočet krásných příkladů hodných následování. Ať jde o plovárnu na Berounce a činnost Okrašlovacího spolku, zajímavou architekturu, budování lesních cest nebo rozmanitý společenský i podnikatelský život města.

MR